Metoda Ponseti
Ce este piciorul varus equin?
Piciorul varus equin sau piciorul strâmb este o deformare congenitală a piciorului și a gleznei întâlnită la nou-născuți. Aceasta este totodată și cea mai frecventă anomalie a piciorului, reprezentată de răsucirea piciorului spre interior, cu vârful orientat în partea de jos, ceea ce face mersul dificil sau chiar imposibil. Statisticile arată că apare la 1 din 1000 de nou-născuți, mai frecvent la băieți, iar la 50% dintre copii ambele picioare sunt afectate.
Cum se tratează piciorul strâmb varus equin?
Cel mai utilizat și mai eficient tratament al piciorului strâmb varus equin este Metoda Ponseti. Această metodă a fost descoperită de Ignacio Ponseti, profesor emerit al Universității din Iowa, Statele Unite, în anul 1950.
Tratamentul clasic presupunea supunerea nou-născutului la mai multe intervenții chirurgicale pentru a obține un aspect normal, însă picioarele ajungeau să fie foarte dureroase și rigide la maturitate.
În comparație, Metoda Ponseti este o procedură nedureroasă care implică manipularea piciorului prin aplicarea unor aparate ghipsate succesive pentru corectarea diformităților. La final, are loc o mică intervenție chirurgicală efectuată sub anestezie locală.


Cum funcționează Metoda Ponseti?
Specialiștii recomandă începerea tratamentului la vârsta de 2-4 săptămâni, pentru a profita de elasticitatea țesturilor nou-născutului. Totuși, corecția piciorului varus equin este posibilă în multe cazuri până la copilăria târzie. Tehnica presupune 5-6 imobilizări ghipsate succesive, săptămânale, care
corectează gradual diformitățile. Înainte de fiecare schimbare a aparatului ghipsat, se practică manipulări blânde și masaj care corectează poziția piciorului.
Acest tratament este urmat (în 80% dintre cazuri) de o intervenție chirurgicală minoră, care constă în secționarea tendonului achilian. După intervenție, se montează un ultim ghips, pentru o perioadă de 3 săptămâni, care permite regenerarea tendonului la lungimea corespunzătoare.
Deoarece piciorul strâmb varus equin are tendința de a recidiva până la vârsta de 4 ani a copilului, corecția obținută va fi menținută prin purtarea unor orteze de abducție.
Cea mai utilizată orteză este formată din ghete înalte, legate printr-o bară de aluminiu reglabilă. Aceasta va fi purtată 23 de ore pe zi, pentru primele 3 luni, și în cursul nopții până la vârsta de 3-4 ani. Atenție însă, fără un program riguros de ortezare, recidivele pot apărea în 80% dintre cazuri, în contrast cu rata recidivelor de 6% în familiile în care se respectă procedura.
Succesul tratamentului depinde de gradul inițial de rigiditate a piciorului, dar și de gradul de implicare a familiei. Timpul a demonstrat că picioarele tratate în acest fel sunt nedureroase și permit copilului să ducă o viață normală
Bibliografie: Piciorul varus equin: Metoda Ponseti, Ediția a III-a, dr Lynn Staheli